DISBALANS

De onheilzame factoren in de psyche en/of het bewustzijn van de mens, te weten; ‘verlangen’, ‘haat’ en ‘onwetendheid’ , verstoren de ‘rust’ en de ‘gelijkmoedigheid’. De stroom van verschillende bewustzijns-toestanden komt zo in volle gang. De zo ontstane stroom zet vervolgens ook allerlei lichamelijke processen in gang, waarbij activatie van verschillende orgaanstelsels, zoals de hart- en bloedvaten, longen en spierstelsel, maar ook het immuunstelsel bijvoorbeeld een cruciale ‘ziekmakende’ rol speelt. Op grond van wetenschappelijk onderzoek weten we bijvoorbeeld dat psychische stress via allerlei ingenieuze processen in het lichaam op den duur chronische gezondheidsklachten kan veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en suikerziekte. Verder weten we dat een disbalans veroorzaakt door psychische stress kan leiden tot ernstig geestelijk lijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; ‘depressie’, ‘angstklachten’, ‘burn-out’ , maar ook ‘psychotrauma’ als gevolg van zeer ingrijpende levenservaringen.

Opheffen disbalans
Totale Gezondheid heeft als missie de disbalans op te heffen middels therapie en behandeling vanuit een integrale zienswijze op gezondheid van de mens. Dit betekent dat er vanuit een boeddhistisch psychologische en een westers gezondheidspsychologische invalshoek behandeld wordt, zodat ook wetenschappelijke aangetoonde vormen van ‘westerse’ therapie gebruikt worden binnen de praktijkvoering van Totale Gezondheid. Om de onheilzame factoren te veranderen in heilzame factoren, wordt er binnen de praktijkvoering van Totale Gezondheid gebruik gemaakt van cognitief gedragstherapeutische technieken. Irrationele gedachten en ideeën kunnen met deze technieken omgevormd worden tot meer adequatere gedachten over zichzelf en anderen, waardoor psychische stress vermindert en de balans weer hersteld wordt.

Bij de verwerking van ingrijpende ervaringen en traumatische herinneringen kan disbalans en het ‘geestelijk lijden’ worden behandeld met behulp van therapeutische technieken, waarbij een bewustzijnstoestand van opperste ‘concentratie’ en ‘eenpuntsgerichtheid’ (vgl. ‘mindfulness’) gebruikt wordt teneinde de balans te herstellen. Hierbij moet men concreet denken aan technieken als bijvoorbeeld; ‘meditatie’ , ‘mindfulness’ en ook vormen van ‘hypnotherapeutische technieken’ en EMDR ( = Eye Movement Desensitization Reprocessing).

De relatie tussen sport, bewegen en gezondheid en het effect van fitheid en conditie op het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens is ook een belangrijk thema in de praktijkvoering van Totale Gezondheid om hiermee de disbalans bij cliënten op te heffen of te verminderen vanuit een meer lichamelijke invalshoek.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nieuws

Totale Gezondheid Psychodiagnostiek

Via de onderstaande link kan er online psychodiagnostisch onderzoek gedaan worden naar de onheilzame factoren in het gedrag en het bewustzijn: Personal Assessment

Wanneer u een psychodiagnostisch onderzoek wenst, dan moet u het contactformulier op deze website bij het menu-onderdeel 'contact' volledig invullen en er wordt u dan vervolgens een tijdelijke gebruikersnaam en wachtwoord gemaild waarmee u online het onderzoek kan doen. De resultaten en conclusies van dit onderzoek worden met u in een persoonlijk gesprek besproken waarbij de gegevens vertrouwelijk behandeld worden uiteraard.

What is Buddhism?

What is Buddhism ?

Right Karma

Right Buddha